Zet je angst opzij om te beleggen

Gepubliceerd op: 16-06-2020

Professionele beleggers doen voorkomen alsof hun tak van sport alleen beoefend kan worden door insiders. Mensen die van de hoed en de rand weten. Een amateur heeft daar niets te zoeken, tenzij deze graag in een gokpaleis verkeert en van zijn/haar geld af wil. De praktijk laat echter zien dat beleggingsfondsen aangestuurd door duur betaalde deskundigen doorgaans geen beter resultaat laten zien dan de beursindexen.

Er bestaan nu eenmaal geen zekerheden of magische formule waarmee je op korte termijn kunt berekenen of een aandeel in waarde gaat stijgen of dalen. Wanneer dat wel zo zou zijn, dan waren alle beursgoeroes financieel al lang binnen.

De spelregels voor een aantrekkelijk beleggingsresultaat zijn heel simpel. Op de eerste plaats beleg je voor de lange termijn. Ten tweede dien je het risico te spreiden door een mandje samen te stellen dat aandelen bevat van (internationale) bedrijven in verschillende branches. En als laatste opereer je tegen de laagst mogelijke kosten. Een beleggingsfonds vraagt doorgaans een behoorlijke premie zonder een beter eindresultaat.

Een intensieve opleiding en een groot startkapitaal zijn niet nodig om je spaargeld verantwoord in aandelen om te zetten. Een aantrekkelijk rendement en eindkapitaal kun je al realiseren door maandelijks een klein bedrag op zij te zetten.

In de afgelopen 120 jaar heeft een goed gespreide aandelenportefeuille in internationaal opererende bedrijven een rendement opgeleverd van ongeveer 8%. Wanneer je de afgelopen 30 jaar elke maand € 100,- opzij zou hebben gezet, dan beschikte je nu over een bedrag van € 141.000 terwijl je zelf slechts € 36.000 hebt ingelegd. Met een standaard spaarrekening is een dergelijk resultaat niet haalbaar.

Waarom belegt dan niet iedereen? Omdat het ons met de paplepel is ingegoten dat sparen bij een bank de meest veilige route is. Met beleggen loop je immers het risico dat je zuurverdiende centen minder waard worden. Maar dat geldt nu zeker voor sparen bij een bank met een rentevergoeding van 0%. Sparen bij een bank kost momenteel geld.

De praktijk leert dat hoe langer je belegt en hoe langer je van je belegde geld kunt afblijven hoe lager het risico wordt en hoe hoger het rendement uitpakt. Beleggen op lange termijn vormt dus niet of nauwelijks een risico.

Wanneer je je angst voor beleggen overboord zet, zal je met zekerheid profiteren van de magie die aandelen heten te zijn.

Ander interessant nieuws/blog

Burgerrendement: 6%

Trap niet meer in de val van een spaarrekening

De helft van je spaargeld verdwijnt