Wat is opvolgingsplanning?

Gepubliceerd op: 28-09-2021

Opvolgingsplanning is een zeer cruciaal proces dat wordt gevolgd door leiders van familiebedrijven die de bedrijfscontinuïteit voor generaties willen waarborgen. Om leiderschapsrollen door te geven, wordt het eigendom van een bedrijf vaak overgedragen aan een familielid of -leden, een werknemer of een groep werknemers, waarbij de familiehoofden de voorwaarden voor bedrijfsoverdracht aan toekomstige bedrijfseigenaren uiteenzetten.

Belangrijkste voordelen van opvolgingsplanning:

  • Vermogensbehoud binnen het gezin
  • Bedrijven kunnen gedijen en slagen tijdens een soms plotselinge en onverwachte overgangsperiode
  • Preventie van conflicten en verstoring van het bedrijf
  • Talentbehoud en planning voor de lange termijn
  • Oudere generaties kunnen met pensioen gaan en het eigendom en beheer overdragen aan de jongere generatie

Op basis van het plan voor de bedrijfsopvolging kunnen families kiezen voor de volgende manieren van opvolging in de Verenigde Arabische Emeriaten (VAE):

Trustkantoor:

Het trustkantoor wordt erkend in twee jurisdicties binnen de VAE: Dubai International Financial Centre (DIFC) en Abu Dhabi Global Market (ADGM).

Familiekantoren:

Dit zijn: Particuliere bedrijven voor vermogensbeheer, vermogens- en juridische zaken van families. Voor dit type bedrijf bestaan twee soorten family offices: single-family offices (SFO) en multi-family offices (MFO). Binnen de VAE hebben Dubai International Financial Centre (DIFC), Abu Dhabi Global Market (ADGM) en Dubai Multi Commodities Centre (DMCC) voorzieningen voor single-family offices. Minimumvereisten voor aandelenkapitaal verschillen ook met betrekking tot verschillende rechtsgebieden.

Stichting:

De stichting is bedoeld om de activa en eigendommen van de oprichter of een andere persoon te beheren, het is een onderscheidende rechtspersoonlijkheid en een autonoom orgaan. De stichting is een entiteit wat een alternatief is voor familietrusts en kunnen worden beschouwd als een slimme aanpak voor financiële planning en structurering.

Het gebruik van stichtingen is voor tal van doeleinden, waaronder vermogensbeheer en -behoud, planning van familieopvolging, belastingplanning, activabescherming, bedrijfsgroei, aandelenregelingen voor werknemers, bedrijfsstructurering en doeleinden van algemeen belang (exclusief liefdadigheidsinstellingen). In de VAE kan men een van de twee jurisdicties overwegen: a) RAK ICC Foundation, b) Abu Dhabi Global Market (ADGM) Foundation..

Over SpaardersVerenigd

Ons gespecialiseerd, deskundig en gekwalificeerd juridisch team in de VAE kan assistentie en begeleiding bieden bij het structureren van jouw bedrijfsstructuur om er optimaal gebruik van te maken. Onze samenwerking start met een vrijblijvende kennismaking in Nederland of België om de individuele omstandigheden van de klant te analyseren om de meest geschikte bedrijfsstructuur te identificeren.

Ben je geïnteresseerd in een kennismakingsgesprek? Vul dan het contactformulier in.