Wantrouw spontane beleggings- of leningvoorstellen

Gepubliceerd op: 22-06-2020

Wanneer je onverwachts te maken krijgt met fraaie beleggingsproducten of aantrekkelijke leningen wees dan op je hoede. De kans dat je financiële schade oploopt door aanbiedingen die "too good to be true" zijn is groot.

Hoe kun je voorkomen dat je wordt opgelicht? 

Stel je om te beginnen de volgende vraag: Waarom ben ik de uitverkorene, waarom mag ik gebruik maken van dit unieke aanbod? Het antwoord kun je dan zelf wel bedenken. Je bent niet uitverkoren en het aanbod is al helemaal niet uniek maar slechts bedoeld om geld aan je te verdienen. Waarschijnlijk om je te flessen. Wees dus op je hoede.

Hoe gaan de oplichters te werk?

Je wordt bijvoorbeeld telefonisch, via Facebook messenger of een e-mail benaderd. Het gaat dan over beleggingen die niet fout kunnen gaan en een hoog rendement opleveren. Of een lening die tegen een heel lage rente kan worden afgesloten. Elk bedrag dat je wilt lenen is mogelijk. 

Ga op dergelijke aanbiedingen niet in. Jouw contactpersoon is heel vasthoudend, speelt een psychologisch spel en je moet wel heel sterk in je schoenen staan om geen nee te blijven zeggen. Het beste is om niet in gesprek te gaan om te voorkomen dat je alsnog wordt overgehaald.

Heb je toch oren naar het voorstel, ga dan eerst op het internet na wat je kunt vinden over de firma en de persoon die het aanbod doet. Vaak hebben zich al slachtoffers gemeld. Controleer of de firma in een handelsregister staat ingeschreven. Zoek het adres op via Google Earth en bekijk het pand. Ontvang op voorhand de overeenkomst die aan de belegging of leningovereenkomst ten grondslag ligt. Vraag een familielid, kennis of collega wat zij van de aanbieding vinden. Doe dus eerst grondig je huiswerk en beslis dan of je meedoet.  

Op het moment dat je er ingetrapt bent, treft niet alleen de oplichter schuld. Je moet jezelf ook eens diep in de ogen kijken. Je bent dan te hebberig geweest. Want een al te fraaie aanbieding stinkt altijd. De enige troost die je dan hebt is dat je op een geraffineerde manier in de val bent gelokt en je waarschijnlijk niet het enige slachtoffer bent.