Trap niet meer in de val van een spaarrekening

Gepubliceerd op: 30-01-2020

Iets meer dan 360 miljard euro: dat is het bedrag dat Nederlanders nu op spaarrekeningen hebben staan. En dat bedrag neemt alleen maar toe. Veiligheid en beschikbaarheid zijn de  voornaamste redenen waarom de spaarder aan de spaarrekening vasthoudt.

Maar pas op. 

Het spaargeld verschrompelt door de inflatie (geldontwaarding) harder dan je denkt. Vanaf 1 april 2020 brengt een spaarrekening 0% rente op. Terwijl de inflatie de koopkracht van het gespaarde geld verder uitholt. In de afgelopen 10 jaar is deze koopkracht met ongeveer 15% afgenomen.

Zonder risico een aantrekkelijk en rechtvaardig rendement: dat is het motto voor de spaarder voor 2020 en volgende jaren. Door je aan te sluiten bij SpaardersVerenigd en te gaan voor het burgerrendement van 6%.

Sinds de Europese Centrale Bank (ECB) in 2011 haar basisrente begon te verlagen in een poging om o.a. de economie in de eurozone nieuw leven in te blazen, verliest het spaargeld jaar na jaar aan waarde. Hetzelfde geldt voor de steeds grotere bedragen die Nederlanders op hun betaalrekening laten staan. De concrete gevolgen? Een vermindering van de reële waarde van je vermogen en een daling van je koopkracht.                                                                

Verplicht waarschuwingen.                                                                                                              

De banken laten na spaarders te waarschuwen voor rendementen op spaargeld. De volgende meldingen zouden door de overheid voor banken verplicht moeten worden gesteld.

  1. In het verleden behaalde resultaten bieden een garantie voor de toekomst. Immers de ECB zal haar rentebeleid de komende jaren met kracht voortzetten. Met alle nare gevolgen voor het rendement op spaargeld.
  2. Let op, Geld sparen kost geld. Bij de huidige maar zeker ook bij de te verwachten negatieve rente kost sparen handenvol met geld. Had iemand E 10.000 op zijn spaarrekening staan in 2010 dan is de koopkracht hiervan in 2020 nog maar E 8.500.

Vermogen en koopkracht laten toenemen                                                                                            

Wil je niet langer genoegen nemen met 0% en straks zelfs negatieve rente?

Wil je meer rendement op jouw spaargeld maar geen risico lopen?

Wil je op elk moment van de dag je spaargeld (boete)vrij kunnen opnemen?

Dan biedt SpaardersVerenigd altijd een passende oplossing. Wij kunnen je ondersteunen met persoonlijk advies waarbij het burgerrendement een voorname rol speelt.

3 tips

  1. Informeer je en stel de juiste vragen. Veel spaarders durven de stap naar een andere spaarmogelijkheid niet te zetten omdat ze onvoldoende kennis hebben. Wat is er dan veiliger dan vasthouden aan het verleden? Informeer je op voorhand bij een van onze adviseurs. Aarzel niet om al jouw vragen te stellen. Zorg ervoor dat je van alles op de hoogte bent voor je beslist.
  2. Stap je over start met een klein bedragDoe eerst ervaring op met een klein bedrag bijvoorbeeld door E 50,- per maand te sparen. Onze specialisten helpen je om de keuze te maken die bij je past, ongeacht het bedrag dat je wilt sparen.
  3. Afstemming op jouw persoonlijke situatie. Bepaal voor jezelf hoe en welk bedrag je wilt sparen. Eenmalig een bedrag x, elke maand een vast bedrag y of bijvoorbeeld alleen je vakantiegeld of 13e maand.

Interessant nieuws/blog

Burgerrendement: 6%

De helft van je spaargeld verdwijnt