Super belegger: Het Huis van Oranje. Een goed voorbeeld doet volgen.

Gepubliceerd op: 02-03-2020

Uit geraadpleegde bronnen kunnen we afleiden dat de Oranjes al vele decennia aandeelhouder zijn van bijvoorbeeld Shell, Exxon en BHP Billiton. Dat heeft de koninklijke familie geen windeieren gelegd. Het huis van Oranje heeft zich als belegger wel bewezen. Onder het motto "beter goed gejat dan slecht bedacht" sporen we je aan de beleggingsstrategie van de Oranjes te "jatten". Zodat ook jouw spaargeld op een koninklijke wijze kan groeien.   

Aandelen met een stevig dividend zijn aantrekkelijk.

Nu de spaarrente feitelijk 0% bedraagt, zijn aandelen die stevig dividend uitkeren extra aantrekkelijk. Je denkt wellicht dat aandelen niets voor jou zijn vanwege het koersrisico. Maar dat valt op de lange(re) termijn reuze mee. En dat je van aandelen geen kaas hebt gegeten, hoeft geen belemmering te zijn. Zolang je maar niet gaat speculeren is er niet zo veel aan de hand.  Op basis van koersschommelingen aandelen kopen of verkopen moet je als spaarder dus niet doen.

Jaloers op de Oranjes

Ben je net als wij jaloers op de resultaten die de Oranjes realiseren met hun beleggingen? Weet dan dat zij een aanzienlijk deel van hun vermogen hebben belegt in koersvaste en saaie aandelen van doorgaans logge maar zeer goed geleide bedrijven. Ondernemingen die elk jaar weer een belangrijk deel van de winst aan de aandeelhouders uitkeren. 

Wanneer je vooral in dividend bent geïnteresseerd gedraag je dan koninklijk. Je koopt alleen aandelen van stabiele ondernemingen die elk jaar weer een behoorlijke winstuitkering doen. Deze aandelen houd je voor langere tijd in jouw portefeuille. Ongeacht de beurskoers.    

Welk aandeel wel en welk aandeel niet

In de afgelopen jaren keren beursgenoteerde ondernemingen steeds hogere bedragen uit aan hun aandeelhouders. Dat levert je in ieder geval veel meer op dan de huidige spaarrente. 

De kampioenen dividend uitkeren vind je onder de oliemaatschappijen, mijnbouwbedrijven en banken. In verhouding tot de beurskoers keren deze ondernemingen het meeste geld in cash uit. Bijvoorbeeld van Shell verwachten we in 2020 een dividend van 7,5%.

Hightech bedrijven zoals Apple, Amazon, Facebook en Microsoft geven er de voorkeur aan zo weinig mogelijk van hun winst aan de aandeelhouders uit te keren. Apple en Microsoft zullen waarschijnlijk dit jaar 1,0% dividend opleveren.

Dividendrendement bij grote uitkeerders

Welke aandelen zijn de koning van de cash? Dat zijn zoals gezegd de aandelen van de grote oliemaatschappijen, mijnbouwbedrijven en banken.  

Bovenaan ons top 10 lijstje staat met stip Shell met 7,5% als % van de verwachte beurskoers 2020. Daarna gevolgd door:

British Petroleum (olie) 7,0%, HSBC (bank) 6,7%, Rio Tinto (mijnbouw) 6,6%, Total (olie) 6,6%, Exxon Mobil (olie) 6,0%, AT&T (telecom) 5,7% , BHP Billiton (mijnbouw) 5,6% , Commenwealth Bank of Australia (bank) 5,5% en Chevron 5,3% (olie) 

Vergeleken met de spaarrente zijn de dividendpercentages van deze ondernemingen bijzonder aantrekkelijk. Het betreft tevens kwalitatief hoogstaande aandelen in uitstekend gepositioneerde bedrijven met een stabiel inkomsten- en uitgavepatroon.  

Een kleine waarschuwing.

Het dividendrendement van aandelen is niet zaligmakend. In ieder geval niet op de korte termijn. Aandelenkoersen kunnen flink schommelen. Als een aandeel een mooi dividend oplevert, dan kan een scherpe koersdaling van dit aandeel toch nog roet in het eten gooien. Maar als spaarder beleg je voor de lange(re) termijn. Door een plotselinge koersstijging - of daling moet je je niet laten beïnvloeden. Op de lange(re) termijn zal de waarde van een aandeel doorgaans de weg naar boven bewandelen. Vraag het maar aan de Oranjes.

Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Een (te) hoog tot zelfs extreem dividend kan ook een voorbode zijn van een onderneming in nood. Om aandeelhouders aan zich te binden wordt een meer dan aantrekkelijk dividend uitgekeerd. Met als risico dat in de jaren daarna nauwelijks nog winstuitkeringen kunnen worden gedaan. Wanneer een dividend te mooi is om waar te zijn, laat het aanbod dan links liggen. Maar dat geld voor alles in het leven.