Stappenplan van spaarbank veranderen

Gepubliceerd op: 17-02-2020

De kogel is door de kerk. Je hebt besloten de stap naar een andere (spaar)bank of spaarvorm te nemen. Maar hoe doe je dat dan?

Van (spaar)bank of spaarvorm veranderen is niet zo ingewikkeld als je wellicht denkt. En het levert je waarschijnlijk veel op. Een hoger rendement bijvoorbeeld, of een duurzamer spaarrekening. Maar het kost wel wat voorbereiding en tijd.

Te volgen stappen bij het veranderen van (spaar)bank of spaarvorm:

Om met succes te sparen zet je voor jezelf eerst op een rijtje waarvoor je wilt (gaan) sparen. Bijvoorbeeld om onverwachte kosten op te vangen, voor die leuke vakantie of gewilde smartphone, de auto die over een aantal jaren aan vervanging toe is, voor de kinderen als deze gaan studeren, als aanbetaling voor het droomhuis of de noodzakelijke aanvulling op het pensioen. De reden(en) om te (gaan) sparen is/zijn heel persoonlijk en alleen jij weet waarvoor je spaart.   

Alvorens je een spaarvorm kiest is het belangrijk de randvoorwaarden hiervan vast te stellen. Je moet je immers prettig voelen bij de keuze die je maakt.

De volgende vragen dien je voor jezelf te beantwoorden. Wil ik op elk moment over mijn spaargeld vrij kunnen beschikken? Wanneer je spaart om onvoorziene uitgaven op te vangen, dan zal het antwoord waarschijnlijk ja zijn. Op het moment dat je spaart voor je oude dag, dan zal de vraag met zekerheid met nee worden beantwoord.

Daarnaast is het van belang vast te stellen welk risico je wilt lopen. Hoe hoger het gewenste rendement is, hoe hoger het risico is dat je loopt. Een laag rendement betekent doorgaans een laag tot geen risico, een hoog rendement staat meestal voor een hoog risico.

Welk bedrag wil je sparen? Wil je elke maand een vast bedrag opzij leggen of spaar je een bedrag op het moment dat dit het beste uitkomt? Wat is het spaarbedrag dat je wilt behalen? Is dat bijvoorbeeld € 10.000 of € 100.000?

Om tot een weloverwogen keuze voor een spaarvorm te komen is het belangrijk om te weten welke spaarvormen er mogelijk zijn. Dat zijn er meer dan je denkt:

  • Sparen zonder voorwaarden. Bij deze spaarrekening zijn er geen beperkingen. Je bent volledig vrij om geld op te nemen zonder bijkomende kosten of aanmeldtermijnen. Deze vorm van sparen levert nauwelijks tot geen rente op. 
  • Sparen met voorwaarden. We kunnen ons goed voorstellen dat je eerst reactie is: ik wil geen beperkende voorwaarden. Maar een dergelijke spaarrekening kan voor jou wel de beste oplossing zijn met in ieder geval een iets hogere rente. En wat de ene persoon als beperkend ervaart, vormt voor iemand anders geen belasting.
  • Depositosparen. Hierbij maak je op voorhand een harde afspraak met je bank. Over het spaarbedrag, de looptijd, de rente, de opnamebeperking en de boete wanneer je de afspraken niet nakomt.
  • Klimsparen. Hierbij neemt de spaarrente jaarlijks toe volgens een vooraf vastgesteld schema. Je begint dus met een lage rente die in de loop der tijd oploopt. Het geld is tussentijds opneembaar. Het is heel lastig om klimspaarrekeningen met elkaar te vergelijken op basis van de werkelijke dus effectieve rente.
  • Jeugdsparen. Dit betreft een rekening voor het sparende kind. Dergelijke rekeningen zijn ook vaak lastig om onderling te vergelijken. Belangrijk is wel om te bepalen of de spaarrekening op naam van het kind zelf komt te staan of dat het om een rekening gaat voor de (groot)ouders om te sparen voor hun (klein)kind.
  • Beleggingsfonds. Een beleggingsfonds investeert jouw spaargeld in verschillende waardepapieren zoals aandelen of obligaties. Elk fonds heeft een specifieke beleggingsdoelstelling. Het rendement en het risico dat je voor ogen hebt, bepaalt welk fonds je kiest.  

Overweeg je de overstap te maken naar een andere (spaar)bank of spaarvorm dan wil je er financieel op vooruit gaan. Je gaat voor een hogere spaarrente. Het is nu dan ook tijd op de spaarrentes met elkaar te gaan vergelijken.

Wanneer je van (spaar)bank of spaarvorm gaat veranderen doe dat dan met gezond verstand. Laat je niet leiden door gladde praatjes of glimmende brochures. Kijk dus goed naar wat de nieuwe (spaar)bank je te bieden heeft. En overweeg je in te stappen bij een beleggingsfonds, laat je dan goed voorlichten over het risico dat je loopt en de kosten die in rekening worden gebracht.

Het openen van een nieuwe spaarrekening kan bij een andere bank snel worden geregeld. Of misschien heeft je huidige bank wel een goed alternatief.

Zodra je nieuwe spaarrekening is geopend, kun je het spaargeld overboeken en gaan genieten van een hogere rente.

Wanneer je diverse spaarrekeningen hebt, is het goed om het overzicht hiervan te houden. Maak een overzicht van de spaartegoeden die je hebt om zodoende controle te houden over je spaargeld.

Het beste spaarresultaat behaal je wanneer je de ontwikkelingen in de markt een beetje bijhoudt. Je hoeft heus niet elke dag de financiële berichten te volgen maar een beetje de vinger aan de pols houden is geen overbodige luxe. De markt voor spaar- en beleggingsproducten is en blijft in beweging en het zou zonde zijn wanneer je een spaarpareltje mist.

Ander interessant nieuws/blog

Burgerrendement: 6%

Trap niet meer in de val van een spaarrekening