Spaarrentes Nederland behoren tot de laagste in Europa

Gepubliceerd op: 20-01-2021

Wanneer je spaargeld bij een bank bewaart op een vrij opneembare rekening  dan levert dit een gemiddelde rente op van 0,02% per jaar. Bij een gespaard bedrag van € 250.000,- of meer moet je bij de meeste banken al geld meenemen. Er wordt dan een negatieve rente in rekening gebracht. Het doel hiervan is je te verleiden tot een beleggingsfonds waar de banken dik aan verdienen.

De rente op spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden komt nauwelijks nog boven 0% uit. Bij ABN Amro, Evi (Van Lanschot) en Triodos Bank staat de spaarrente al geruime tijd op dit percentage. De Rabobank liet begin 2021 weten dat ze ook voor klanten met een saldo tot €100.000 geen garanties kunnen geven. Ook voor deze groep spaarders kan de rente onder de 0% komen. Voor SpaardersVerenigd is dat een brug te ver. 

Wil je niet beleggen dan biedt een spaardeposito een iets aantrekkelijker rendement. Een spaardeposito is bedoeld voor spaarders die hun geld minimaal 12 maanden kunnen missen. Meer opbrengst dankzij een hogere getrouwheidspremie. Maar hoeveel meer is dat dan?

Banken roepen dan wel dat je dan 10 keer meer rente ontvangt dan op een gewone spaarrekening. Dat lijkt op het eerste gezicht aantrekkelijk maar 10 keer meer gerekend over niets blijft nog altijd niets. Als je begin van dit jaar € 10.000 op een termijndeposito voor 1 jaar vastzet ontvang je in het beste geval 0,45% rente op jaarbasis. Op het einde van het jaar krijg je dan maximaal € 45,- aan rente bijgeschreven. Bij de ABNAMO is het momenteel alleen mogelijk een termijndeposito af te sluiten voor 10 jaar. 

Je spaargeld wegzetten voor een langere tijd, bijvoorbeeld 3 jaar, biedt trouwens weinig soelaas. De rente die je dan ontvangt komt uit op ongeveer 0,65%. Na 3 jaar mag je dan € 196,- tegemoet zien.

Vorig jaar bedroeg de inflatie in Nederland 1,3%. Dat houdt in dat de koopkracht van je spaargeld met dit percentage is afgenomen. Nu de rente vrijwel verwaarloosbaar tot zelfs negatief is, wordt je van sparen dus vanzelf armer.