Spaarders en gepensioneerden betalen de prijs voor het Europese rentebeleid

Gepubliceerd op: 18-05-2020

Op 1 april jl. heeft de ABNAMRO de rente voor de kleine spaarder tot 0% verlaagd. Bij de Rabobank en ING krijg deze spaarder nog 0,1% vergoeding. Door het tumult rondom het coronavirus is dit geruisloos gegaan. SpaardersVerenigd is er zeker van dat deze verlaging anders met veel protest zou zijn omgeven.

Vanaf 1 juli 2020 krijgen de spaarders met een deposito van € 1,0 miljoen bij de Rabobank te maken met een negatieve rente. Ook ING en ABNAMRO hebben bekend gemaakt een negatieve rente in te voeren voor spaartegoeden boven dit bedrag. De ABNAMRO berekent al sinds 1 april 2020 een negatieve rente voor spaardeposito’s boven de € 2,5 miljoen.

Stap voor stap wordt de negatieve rente voor spaarders ingevoerd. Eerst bij de zeer vermogende spaarders en daarna bij de vermogende spaarders. Dat ook de kleine spaarder er aan moet geloven is een kwestie van tijd. Het excuus wordt dan de coronacrisis.

De lage tot negatieve spaarrente die de banken bieden is een uitvloeisel van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De depositorente voor kasgeld die de banken aanhouden bij de ECB bedraagt nu -0,5%. Deze negatieve rente is bedoeld om banken te stimuleren hun liquiditeitenoverschot niet te laten slapen maar aan te wenden voor leningen aan bedrijven en gezinnen. Dat laatste gebeurd niet of nauwelijks. Met andere woorden er wordt een beleid van negatieve rente gevoerd zonder resultaat. Maar er zit nog een andere gedachte achter het rentebeleid.

Om de economieën van de Eurolanden niet te ver uit elkaar te laten groeien en de begrotingstekorten van de zwakke Eurolanden te financieren moet er goedkoop kunnen worden geleend. De ECB biedt met een negatief rentebeleid de passende oplossing.

Om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen zullen de landen in de Eurozone een soepel begrotingsbeleid worden toegestaan. Enerzijds moeten de directe kosten van deze crisis worden betaald, aan de andere kant is er een noodzaak om de economie te stimuleren. Dit beleid is met name bedoeld om de zuidelijke Eurolanden tegemoet te komen. Zij moeten tegen gunstige voorwaarden kunnen lenen.
SpaardersVerenigd verwacht dan ook dat de ECB haar depositorente verlaagt naar -0,7%. Dat is ook het moment dat de kleine spaarder aan een negatieve rente niet kan ontsnappen.

De Nederlandse spaarder draait dus op voor het geld dat de ECB over Europa uitstrooit. Maar ook is dit beleid voor gepensioneerden desastreus. Pensioenfondsen hebben al gewaarschuwd dat een verdere renteverlaging mogelijk tot wel 10% korting op de pensioenuitkeringen zal leiden.

Ga voor dat burgerrendement van 6% en sluit je aan bij SpaardersVerenigd.

Vul het contactformulier in onder vermelding van
Ja, ik doe mee

Interessant nieuws/blog

Hoe krijg je je spaarrente omhoog?

Burgerrendement: 6%