Rente zal de komende jaren laag blijven en zelfs negatief worden.

Gepubliceerd op: 02-01-2020

De nieuwe realiteit. Het is goed balen als je spaart. Rente kan nog 5 jaar zeer laag blijven en zelfs negatief worden. Het gevaar van een financiële crash is levensgroot. Sparen bij een bank maakt je arm.

"Een aanhoudende lage rente is voor het financiële systeem als geheel geen zegen", aldus President Klaas Knot van de Nederlandsche Bank (DNB). "Hoe langer het duurt voordat de rente weer omhoog gaat, hoe meer risico's zich opbouwen in het mondiale financiële systeem", zegt Knot in een interview met de Volkskrant. 

Knot ziet dat "investeerders steeds meer risico's gaan nemen om nog een noemenswaardig rendement te behalen. Die fanatieke zoektocht naar beleggingsrendement is een risico voor de stabiliteit van het financiële systeem", aldus Knot. "Verder maakt de lage rente hypotheken spotgoedkoop en jaagt daardoor de huizenprijzen op", vervolgt Knot.

Starters op de huizenmarkt kunnen een eigen huis voorlopig wel vergeten. Hierdoor ontstaat een onaanvaardbare sociale ongelijkheid. Wanneer de luchtballon van de hoge huizenprijzen wordt doorgeprikt en de prijzen van de huizen gaan dalen, zal dit een negatief effect hebben op het consumptieniveau. Een recessie ligt dan op de loer. 

Wat Knot nog nalaat te vertellen is dat het spaargeld van de mensen wordt uitgehold. Steeds meer banken neigen er naar om de basisrente voor sparen naar het nulpunt te brengen. Door de vrijwel afwezige rente en de inflatie van 2,6% in 2019, neemt de koopkracht van het spaargeld jaarlijks met eenzelfde percentage af. Indien de huidige rente, zoals Knot voorspelt, en de inflatie van het afgelopen jaar zich voortzet, kun je over 5 jaar 13,7% minder kopen met je vandaag gespaarde geld.

De kans dat er een negatieve rente komt is volgens SpaardersVerenigd groot. Door verschillende banken wordt er al in bedekte termen voor bepaalde type spaarders een negatieve rente gehanteerd. Hoewel de Minister van Financiën Fokke Hoekstra laat weten dat hij "een negatieve rente voor de gewone spaarders zeer ongewenst vindt", blijft wetgeving voorlopig uit. Hoekstra is vooralsnog van mening dat "de overheid niet hoeft in te grijpen en dat de banken wel weten wat ze moeten doen".

SpaardersVerenigd is voorstander van een burgerrendement. Een eerlijke vergoeding voor het spaargeld. Een dergelijk rendement van bijvoorbeeld 6% is mogelijk en zal bijdragen aan een stabiel economisch systeem. 

Interessant nieuws/blog

Burgerrendement: 6%