Particuliere belegger aan winnende hand

Gepubliceerd op: 28-04-2020

De vele duizenden spaarders die als belegger sinds afgelopen maart de aandelenmarkt voor het eerst hebben betreden zijn verblijd met grote koerswinsten. Beleggingsexperts daarentegen zijn na de sterke koersval aan het begin van de coronaepidemie terughoudend geworden. Zij hebben minder van het herstel van de aandelenkoersen geprofiteerd.

In met name maart hebben Nederlandse brokers tienduizenden nieuwe klanten mogen verwelkomen. Het betrof overigens meestal buitenlandse particuliere beleggers. Zij zijn de grote winnaars geworden en hebben de experts met virusvrees verslagen.

Door stevig ingrijpen van de overheid is het vertrouwen bij beleggers hersteld waardoor de aandelenkoersen met ongeveer 25% zijn opgeveerd. De meeste beleggingsexperts blijven echter nog steeds terughoudend. Tegenover het enorme pakket aan steunmaatregelen bestaan er volgens hen nog grote onzekerheden. Te denken valt aan een tweede besmettingsgolf of een overheidsbesluit om de economieën nog maanden op slot te houden. Hierdoor kan er zo maar weer 10 tot 15% van de aandelenkoers af.

SpaardersVerenigd verwacht dat de weg naar boven definitief is ingezet.  Stap voor stap zal het slot van de economie worden afgehaald. De overheid heeft overigens geen keus. Het middel om de kwaal te bestrijden mag niet erger worden dan de kwaal zelf.

De aandelenkoersen zullen verder gaan stijgen zodra de Eurolanden met een gezamenlijk herstelplan komen. Verder is voor deze koersen van belang dat een anti-viraalmiddel beschikbaar komt. Het is nog even afwachten wanneer dit allemaal gaat gebeuren. Maar dat het plan en het vaccin er gaan komen is zeker.

Particuliere beleggers adviseren we nooit volop in aandelen te stappen. Het is verstandig een deel van je spaargeld achter de hand houden. Beleggen is een lange termijn investering waarbij je je niet moet laten leiden door korte termijnresultaten.