Nieuw spaarrecord door coronocrisis

Gepubliceerd op: 06-07-2020

Geld moet rollen om de economie draaiende te houden. Maar door de coronacrisis zijn we aanmerkelijk minder geld gaan uitgeven. Dat werd ons ook lastig gemaakt omdat bijvoorbeeld de horeca verplicht gesloten bleef.

Nu zijn Nederlanders al een spaarzaam volkje. De spaarpotten zijn in de afgelopen april en mei met maar liefs € 13,2 miljard extra gevuld aldus De Nederlandsche Bank. Dat is ongeveer € 10 miljard meer dan we normaal zouden sparen. Dat is nog niet eerder voorgekomen.

In totaal is het Nederlandse spaarvarken met € 384 miljard vetgemest. Verreweg het grootste deel daarvan is vrij opneembaar. En daar zit nu net ook het probleem voor de spaarders. Door de verwaarloosbare rente, de bankkosten en de inflatie wordt de bestedingskracht van dit geld steeds minder waard. Sparen bij een bank maakt je dus armer in plaats van rijker.

Het is goed te begrijpen dat mensen in onzekere tijden meer gaan sparen. Je weet immers niet of je volgend jaar je baan nog wel hebt of hoe het pensioen er dan uitziet. Maar hoe meer we op de rem in ons uitgavepatroon trappen, hoe harder de economie wordt geraakt. De rente zal zelfs negatief worden omdat de spaartegoeden verder aandikken en niemand dit geld wil lenen. Vraag en aanbod zijn niet in balans hetgeen leidt tot een verdere druk op de rente.

De economie is op dit moment gebaat bij een overheid en consument die uitbundig besteedt. Daardoor krijgen ondernemers ook weer het vertrouwen om te gaan investeren. Of we de economische crisis snel oplossen hangt dus mede af van het koopgedrag van de consument. Koop dus die nieuwe auto, ga eens wat vaker uit eten en schaf die mooie jurk aan. Voor een gemis aan rente hoef je het niet te laten. 

Ander interessant nieuws/blog

Burgerrendement: 6%

Trap niet meer in de val van een spaarrekening

De helft van je spaargeld verdwijnt