Negatieve spaarrente onafwendbaar. Wat ga je doen?

Gepubliceerd op: 04-01-2020

De negatieve spaarrente voor iedereen komt er aan.

De negatieve spaarrente heeft een voorzichtige start gemaakt in Nederland. Weliswaar geruisloos en niet elke spaarder is nog getroffen. Maar de eerste stappen zijn gezet en de banken bereiden zich voor op een volledige uitrol. De vraag is nu wat kun en ga je doen als een negatieve spaarrente massaal van toepassing is?

De spaarrente staat vandaag op 0% of bijna 0%. Sommige banken berekenen al aan vermogende klanten een negatieve spaarrente. Nu zul je denken: ik ben niet vermogend en aan mij zal dit wel voorbijgaan. Maar dat is struisvogelpolitiek.  

Door het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zal de rente nog verder dalen en dan ontkomen de banken er niet aan een zogenaamd “bewaarloon” in rekening te brengen. Dat is overigens een vriendelijk woord voor negatieve rente.

Banken bieden geen garantie.

Banken zijn terecht terughoudend in het geven van een garantie. Dat bijvoorbeeld een negatieve rente niet van toepassing zal zijn op een spaarbedrag tot bijvoorbeeld de bovengrens van het depositogarantiestelsel van E 100.000,-. Deze garantie kunnen de banken ook niet geven want zij zijn volledig afhankelijk van de ECB.  

De volgende stappen kun je overwegen:

1. Je kunt jouw spaargeld van de bank halen en thuis of in een kluis bij de bank bewaren. In ieder geval ben je dan geen “bewaarloon” verschuldigd. Maar als particuliere spaarders massaal contant geld opnemen, dan komen de banken in de problemen want over een grote cash voorraad beschikken ze niet. De banken zullen dan de geldopnames blokkeren. Met andere woorden: Je kunt dan niet meer bij je geld. 

2. Je kunt de overstap maken naar een andere bank. Maar dat zal je niet veel verder helpen. Je komt dan van de regen in de drup.

3. Voor spaargeld dat je voor langere tijd kunt missen, bestaat de spaardepositorekening. Het geld staat dan vast tegen een iets hogere rente. Het nadeel is dat je over het spaargeld niet kunt beschikken gedurende een bepaalde tijd of slechts tegen een hoge boete kunt opnemen.

4. Je kunt gaan beleggen maar daar heeft de gemiddelde particulier doorgaans geen verstand van. Daarbij komt dat beleggen risico’s met zich meebrengt. Hoe hoger het beloofde rendement hoe hoger het risico wordt.

5. Je kunt de hypotheek van je huis aflossen of je huis energiezuiniger maken. Maar spaargeld heb je ook om onvoorziene omstandigheden op te vangen. Zit je geld eenmaal vast in je huis dan kun je er niet op elk gewenst moment over beschikken.

6. Samen met SpaardersVerenigd naar de juiste oplossing zoeken is een goed alternatief. Immers elke spaarder heeft zijn eigen problematiek. Er zijn voldoende mogelijkheden om jouw spaargeld te laten renderen zonder dat je risico loopt. Bijvoorbeeld het burgerrendement.