Lange rijen voor de bank

Gepubliceerd op: 27-03-2020

Maak je geen zorgen. De lange rijen ontstaan niet bij een bankkantoor bij jou in de buurt. Net zo goed als er voldoende wc-papier is tijdens de coronacrisis, zijn en blijven ook de bankautomaten goed gevuld met knisperende biljetten. Maar de wachttijden om een bankmedewerker telefonisch te spreken lopen wel snel op. En het betreft dan met name de adviseurs op het gebied van beleggingen. Het openen van een beleggingsrekening duurt bovendien ook langer dan normaal.

De oorzaak.

Na de dramatische koersdalingen sinds half februari krabbelen de beurzen weer langzaam op. Maar ondanks de positieve beweging van de aandelenkoersen in de afgelopen twee weken is de rust zeker niet weergekeerd. Vandaag was het voor de AEX-index helaas weer een dramatische dag. Met name de banken, Shell en Randstad zaten in zwaar weer. De koersschommelingen zijn nog gigantisch. Beleggers en potentiële beleggers zijn daardoor onzeker en hebben veel vragen.

De aangewakkerde vrees voor de grote economische impact door het coronavirus laten de beleggers niet ongemoeid. In de Verenigde Staten is dit virus nog maar net aan zijn opmars begonnen. Is de Amerikaanse economie wel bestand tegen een situatie zoals we die in Europa kennen vragen beleggers zich bijvoorbeeld af? Een sociaal vangnet bestaat er nauwelijks, van een goede gezondheidsverzekering is vaak geen sprake en ziekenhuizen ontberen voldoende capaciteit om coronapatiënten op te vangen. Wanneer de Amerikaanse economie tot stilstand komt of zelfs krimpt dan heeft dat een enorme invloed op de beurskoersen aldaar met uitstraling naar Europese aandelen. Maar ook in Europa blijft de toestand uiterst onzeker.

Wie het weet mag het zeggen.

Je mag er vanuit gaan dat de aandelenkoersen nog wel wat maanden onderdruk blijven staan. Is dat erg? Nee, want als je niet verkoopt heb je nog steeds geen verlies geleden. Daarbij komt dat er de komende maanden veel koopjes te halen zijn. Een alerte belegger kan er zijn voordeel mee doen. Maar of de beleggingsexperts van de bank je daarbij van dienst kunnen zijn, lijkt niet voor de hand te liggen. Deze experts hebben in de afgelopen decennia doorgaans geen betere prestatie geleverd dan het gemiddelde van de aandelenmarkt.

Daarvoor hoef je dus niet in de rij te gaan staan.