Laat je niet verleiden door hoge rendementen

Gepubliceerd op: 29-01-2021

Vorige week maakte ABN Amro bekend dat de rente op de spaarrekeningen naar 0% gaat. Dat heeft ons niet verrast want deze stap zagen we al aankomen.

Voor menig spaarder het signaal om nog eens na te denken wat te doen met het overtollige spaargeld. Een 0% rente gekoppeld aan de belastingheffing uit box 3 en de ongeveer 2% inflatie zorgt er voor dat de bestedingskracht van het spaargeld fors wordt aangetast. Met andere woorden sparen bij een bank maakt je armer.

Banken spelen daar handig op in en proberen hun klanten te verleiden om een beleggingsrekening te openen. Maar ook andere partijen in de financiële wereld doen een poging om spaarders over te halen om te gaan beleggen. Immers je bent een dief van je eigen portemonnee als je niet gaat beleggen. Iedereen doet het dus waarom jij niet?

Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Hoe gelikter de reclameboodschap en hoe hoger het rendement hoe gladder het ijs wordt waarop je je begeeft.   

Beleggen doe je voor de lange termijn. Het heeft dus alleen zin om de beleggingswereld binnen te stappen wanneer je je spaargeld of een deel daarvan voor een jaar of tien of meer kunt missen. Daarbij moet je bereid zijn om een zeker risico te accepteren. Geen bank of aanbieder van financiële producten zal je als klant accepteren zonder het beleggingsrisico op je af te wentelen. Ook wanneer er wordt voorgespiegeld dat aangeboden garanties en zekerheden dat risico ondervangen.

Laat je dus niet leiden door mooie verkooppraatjes. Vraag je kritisch af waarom jij de gelukkige bent om van dit geweldige rendement te mogen profiteren. En voor wie beleggen niet past hebben we een advies: Weersta simpelweg de verleiding. Je bent echt geen domme gans die als enige niet profiteert van de ongekende mogelijkheden van de aandelenmarkt.