Laat je niet meeslepen door angst

Gepubliceerd op: 22-03-2020

Angst is een slechte raadgever en kan tot paniekreacties leiden. Zeker wanneer het om financiële zaken handelt. De voorbij weken heeft het coronavirus op de aandelenbeurzen fors huisgehouden. Het was sommige dagen een bloedbad. Zo rood kleurde de beursvloer. Maar wanneer je door emotie jouw beursgedrag laat bepalen dat weet je zeker dat het je geld gaat kosten. 

De toekomst

Hoe de toekomst eruit gaat zien is moeilijk te voorspellen. Op een dag zullen de beurskoersen de bodem hebben bereikt en de weg naar boven weer weten te vinden. Zo is het altijd gegaan na een crisis en zo zal het nu ook gaan. Maar wanneer dit omslagpunt wordt bereikt is moeilijk in te schatten.

Wat we wel bijna zeker weten is dat de economische malaise ook in het tweede kwartaal van dit jaar zal aanhouden. We spreken dan van een recessie. Het ziet er niet naar uit dat de corona pandemie snel zal zijn opgelost. Een voortrazende besmetting in Europa en de Verenigde Staten kan tot verscherpte quarantaine maatregelen leiden en de productie van goederen en diensten verder tot stilstand brengen.

Naast de coronaproblematiek spelen op de internationale markten en dan met name voor de Verenigde Staten, de energieprijzen een verstorende rol. Het meningsverschil tussen Rusland en de OPEC-landen over de olieprijs brengt grote onzekerheden met zich mee. De olieprijs is inmiddels met een kwart gedaald. Op de korte termijn kan deze situatie voor een verslechtering van de Amerikaanse economie zorgen gezien het grote belang van de energieproducerende bedrijven voor dit land.

Of het tweede kwartaal en dan vooral de maand juni een enigszins economische opleving zal laten zien met stijgende beurskoersen als gevolg hangt in grote mate af van de kracht van de financiële herstelmaatregelen van de overheid en de bijdrage van de bevolking om het coronavirus in te dammen.

Een stijgende beurskoers ligt in jouw handen.

Over de maatregelen van de overheid om de economie te stutten maakt SpaardersVerenigd zich geen zorgen. De steunmaatregelen die in de diverse landen zijn aangekondigd zijn van ongekende omvang. Waar SpaardersVerenigd zich wel zorgen over maakt is het gedrag van de mensen. Kennelijk is niet iedereen er van doordrongen dat hygiënevoorschriften moeten worden nageleefd en een zelf opgelegde quarantaine in huis noodzakelijk is. Wij de mensen zijn de besmettingsbron. Het stoppen van de coronaproblematiek hebben wij dus zelf in de hand. Neem daarom je verantwoordelijkheid. Laat de beurskoersen weer stijgen.

Nu zullen er ongetwijfeld mensen zijn die verontwaardigd gaan reageren omdat niet de beurskoersen voorop staan maar de gezondheid van de kwetsbaren onder ons. En dat zijn nu niet altijd de mensen die geld op de beurs beleggen. Dat is natuurlijk ook zo. Door de instructies van de overheid goed op te volgen help je dus niet alleen de economie en dus de aandelenkoersen vooruit maar vooral de gezondheid van jouw huisgenoten, buurtbewoners en collega's op het werk om er maar een paar te noemen. Het mes snijdt derhalve aan 2 kanten.