Hoe krijg je je spaarrente omhoog?

Gepubliceerd op: 17-02-2020

Jouw spaargeld staat nu te verpieteren tegen vrijwel 0,0% rente. Het zal niet lang meer duren dat je straks moet betalen om je spaargeld bij een bank te stallen. De Duitse financiële aanbieder Savedo heeft via eigen onderzoek vastgesteld dat 81% van de Nederlanders ontevreden is over zijn spaarrekening. En toch stappen we niet over naar een andere bank of alternatieve spaarvorm. Gek eigenlijk.

Wanneer je het volgende stappenplan volgt, dan ben je op weg naar een hogere rente.

Stap 1: Wordt bewust

Een verandering van (spaar)gedrag volgt doorgaans als je je ergens bewust van bent.  Johan Cruyff zei het al: Je gaat het pas zien als je het doorhebt. Wanneer je je realiseert dat het huidige financiële systeem je een oor aannaait, pas dan zie je het belachelijke in van 0,0% of straks zelfs een negatieve rente over je spaargeld. Dat kan echt anders.

Stap 2: Zet de (overstap)mogelijkheden op een rijtje

De rente bij de (spaar)banken is overal laag. Dat betekent niet dat het zinloos is om goed om je heen te kijken voor een alternatief.  Zet de verschillende binnen- en buitenlandse spaarmogelijkheden eens op een rijtje. Een verschil van een paar procentpunten is de overstap al waard. Door je spaargeld bij je huidige bank te laten staan gooi je zo maar tientallen zo niet honderden Euro’s per jaar weg.

Stap 3: Stel het risico vast

Zo maar de overstap wagen naar een aanbieder van een aantrekkelijk rentepercentage moet je niet doen.  Een hoog rentepercentage bij een bank in het onbekende “verweggistan” is doorgaans alleen op papier leuk. Staar je dus niet blind op een (te) hoog rentepercentage. Maar een buitenlandsavontuur hoeft niet een slecht idee te zijn.

Stap 4: Waarom je spaart

Sparen doe je voor de korte of de lange(re) termijn. Voor de korte termijn om bijvoorbeeld onvoorziene kosten op te vangen of de gewenste vakantie te realiseren. In dat geval hoef je de overstap naar een andere (spaar)bank wat ons betreft niet te overwegen. Spaar je voor de lange(re) termijn bijvoorbeeld als aanvulling op je pensioen of als startkapitaal voor een eigen huis, dan is verandering van (spaar)bank een logische stap.

Heb je wat spaargeld voor de lange(re) termijn opzij gezet, dan kun je aan oplossingen denken waarbij je niet direct over je geld kunt beschikken. Een termijndeposito is dan te overwegen. Hoe langer je je geld vastzet hoe hoger de rente wordt. De rente komt dan doorgaans niet boven 1,0% uit (Argenta termijndeposito 8jaar vast). Bij een spaarbedrag van € 10.000,- levert dat op het einde van het jaar € 100,- aan rente op. Dat is altijd nog meer dan de vrijwel € 0,00 die je nu ontvangt.

Stap 5: Blijf van de rente af

Wil je je spaargeld sneller laten groeien, neem dan de gerealiseerde rente niet op. Rente op rente is de beste manier om je spaargeld te laten toenemen. Je ontvangt dan rente over eerder ontvangen rentebedragen. Een korte uitleg. In het bovengenoemde voorbeeld heb je na 1 jaar een spaarbedrag van € 10.100,-. Neem je de rente niet op dan is het eindbedrag na 2 jaar € 10.201,- en na 3 jaar 10.303,-. Na 20 jaar heb je dan een bedrag van € 12.202,- op je rekening staan.  

Ander interessant nieuws/blog

Burgerrendement: 6%

Trap niet meer in de val van een spaarrekening

De helft van je spaargeld verdwijnt