Help de economie vooruit

Gepubliceerd op: 30-07-2020

Geen cent is ons spaargeld nog waard nu de rente vrijwel op 0% staat. Maar wat moeten we er dan mee? Bewaren voor onzekere tijden? Nee. Consumeren en investeren? Ja. Twijfel dus niet meer over een nieuwe keuken of auto. Of laat anders je huis renoveren. Maar hoe zit dat dan met de coronacrisis?  

Na de lock down waren we met z’n alle opgelucht. Ons normale leventje kon zijn beslag weer krijgen. Weliswaar stap voor stap maar het optimisme hadden we hervonden.

Maar de stemming slaat al weer om nu het nieuws weer bol staat van stijgende besmettingen, gedeeltelijke lock downs en codes oranje. Het maakt mensen onzeker over hun toekomst. En hoe onzekerder we worden hoe meer we gaan sparen.

Dat blijkt ook uit de cijfers van De Nederlandsche Bank. We beschikten eind juni van dit jaar over een spaarvarken van een kleine € 400 miljard. Eind 2019 dus net voordat de coronacrisis uitbrak stond de spaarteller op bijna € 370 miljard. Op 6 maanden tijd hebben we dus € 30 miljard opzij gezet ondanks de afwezige rente.

Tijdens de coronacrisis zijn we minder op vakantie en uit eten gegaan en hebben we minder besteed aan woon/werk verkeer en dagjes uit. Dat geld heeft de weg naar de spaarrekening gevonden.  Maar mensen sparen ook voor onzekere tijden met name uit vrees om hun baan te verliezen.

Echter de hand op de knip houden is slecht nieuws voor onze ondernemers. Zij zijn juist gebaat wanneer het geld rolt. Dus ga weer eens op lekker vakantie, mag ook in eigen land, en verblijd jouw favoriete eethuisje met een bezoek.

SpaardersVerenigd raadt iedereen aan die zeker is van zijn baan geld te blijven uitgeven. Verander dus je uitgavepatroon niet want daar is ook geen reden toe. We moeten de economie op gang houden anders dreigt er een economische crisis na de coronacrisis.

6% burgerrendement

Wil je toch meer sparen zorg dan voor een hogere opbrengst. Momenteel krijg je bij een bank vrijwel geen rentevergoeding over je spaargeld. Dat betekent dat je meer moet sparen om jouw uiteindelijke spaardoel te verwezenlijken. Wanneer je gebruikt maakt van een burgerrendement van 6% dan tikt dat lekker aan en hoef je dus minder opzij te zetten.

Wil je meer weten over het 6% burgerrendement, ga dan naar de pagina 6% rente. SpaardersVerenigd helpt je graag op weg.

Ander interessant nieuws/blog

Trap niet meer in de val van een spaarrekening

De helft van je spaargeld verdwijnt