De Nederlandsche Bank wil contant geld begraven

Gepubliceerd op: 14-05-2020

Het debat over ons geldstelsel sleept zich al weer een aanzienlijk aantal jaren voort. In ieder geval is ook de politiek er wel van doordrongen dat er een veilig alternatief naast de huidige bankrekening moet komen. Ook De Nederlandsche Bank (DNB) is voorstander om een alternatief te ontwikkelen voor contant geld.

In SpaardersVerenigd vindt DNB  een enthousiaste medestander.  De Nederlandse Gulden die wij ontwikkeld hebben is in alle opzichten vergelijkbaar met contant geld. Niets zou DNB dus mogen tegenhouden ons Nederlandse Gulden plan te omarmen. Maar dat gaat dit instituut niet doen.

DNB en in haar kielzog de banken willen vooral contant geld in Euro's afschaffen. En daar is SpaardersVerenigd faliekant op tegen. De Euro munten en biljetten moeten juist blijven. Momenteel is contant geld het enige alternatief voor een bankrekening. Door de 0% of zelfs al negatieve spaarrente is het goedkoper je geld in contanten aan te houden. Contant geld wordt ook in toenemende mate gebruikt als back-up voor onzekere tijden zoals nu tijdens de coronacrisis. Het huidige geldstelsel is instabiel en het wachten is op de volgende Eurocrisis. Zonder contant geld kan er nauwelijks nog druk worden uitgeoefend op de banken. Contant geld of een alternatief daarvoor is nu meer nodig dan ooit.

Waarom willen de banken geen contant geld meer? Contant geld in Euro's verbannen verlaagt de kosten van de bank (meer winst) en verhoogt hun marktmacht (nog meer winst). Met meer marktmacht kunnen de banken de privacy van de klant verder terugdringen. Banken zullen besluiten de gegevens van hun klanten onderling uit te wisselen waardoor een nieuw verdienmodel ontstaat (nog veel meer winst). 

Sluit je bij ons aan en vul het contactformulier in onder vermelding van Ja, ik doe mee

Interessant nieuws/blog

Hoe krijg je je spaarrente omhoog?

Burgerrendement: 6%

Thuis je spaargeld bewaren. Goed idee?

Negatieve spaarrente onafwendbaar. Wat ga je doen?