De beurs daalt sterk. Houdt het hoofd koel.

Gepubliceerd op: 19-03-2020

Van verschillende kanten krijgt SpaardersVerenigd (stevige) kritiek vanwege ons advies geen spaarrekening aan te houden voor "overtollig" spaargeld. Jouw spaargeld zou je beter kunnen steken in zogenaamde "blue chip" aandelen. Dat zijn aandelen van  gerenommeerde en dividenduitkerende ondernemingen. Maar ook deze aandelen zijn, net als overigens alle aandelenbeurzen in de wereld, sterk in waarde gedaald door de corona pandemie. Het grote voordeel van deze "blue chip" ondernemingen is overigens dat zij over voldoende financiële reserves beschikken om de huidige crisis te overleven. De grote (Nederlandse) oliemaatschappijen (waaronder Shell),  levensmiddelenbedrijven (zoals Unilever en Ahold) en telecombedrijven (waaronder KPN) zullen niet snel ten ondergaan.

Houdt het hoofd koel

Bij een plotselinge en scherpe daling van de beurs is het zaak het hoofd koel te houden. Een paniek reactie is dodelijk voor jouw spaargeld. Beleggen in aandelen doe je voor de lange(re) termijn en niet om snel geld te maken. Dus niet verkopen is nu het devies, zelfs niet als de waarde van de aandelen nog verder daalt. Dit advies geldt overigens voor de zogenaamde "blue chip" aandelen waartoe wij ons altijd hebben beperkt.

De huidige beursdaling is een anticipatie van wat er zou kunnen gebeuren. Deze daling heeft dus niets te maken met de onderliggende waarde van de ondernemingen. Deze periode moet je even uitzitten en zodra de gekte uit de markt is en de aandelenkoersen weer gaan aantrekken, dan is het zelfs verstandig aandelen bij te kopen. Je profiteert dan van het herstel van de aandelenbeurzen.

De historie zal zich herhalen.

In het verleden zijn er diverse beurscrashes geweest. Deze plotselinge en schoksgewijze daling van de koersen van een aanzienlijk deel van de aandelen op de effectenbeurs werd altijd gevolgd door een langdurige periode van waardegroei.