Coronavirus zorgt voor verdere rentedaling en negatieve spaarrente

Gepubliceerd op: 05-03-2020

De Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse centrale bank, trekt aan de noodrem en verlaagt de rente plotseling met een halfprocentpunt. Volgens de Fed is dat nodig om de economische klappen door de wereldwijde coronavirus-uitbraak op te vangen. Met de verlaging wil de Fed er voor zorgen dat de prijzen stabiel blijven en de groei van de Amerikaanse economie niet ineens scherp vertraagt.

Wat betekent deze stap voor de Euro-landen? Wordt het Amerikaanse voorbeeld gevolgd?  

Reken er maar op. Wat de economische gevolgen van het coronavirus daadwerkelijk zijn voor de Euro-landen is op dit moment moeilijk in te schatten. Niemand weet precies wat het virus gaat doen en wat dit betekent voor de Europese groei. Maar wat we inmiddels wel weten is dat 2 bepalende Euro-landen ziek zijn geworden. Economische patiënten die we niet kunnen isoleren totdat ze beter zijn.

De Italiaanse regering vreest dat de economie in de eerste helft van dit jaar 1 tot 3% zal krimpen. Maar ook de al langer kwakkelende Franse economie zal dit kwartaal niet ongeschonden uit de coronavirus-strijd komen volgens de Franse minister van Financiën.

Nu deze prominente economieën waarschijnlijk in een recessie belanden en de Europese Centrale Bank ook niet uit de pas wil lopen met Amerika, zal een renteverlaging hier niet lang op zich laten wachten.

De dag waarvan je wist dat die zou komen.

Deze opvallende zin uit het koningslied ken je ongetwijfeld nog wel. Deze zin is ook van toepassing op de dag dat de negatieve rente voor de kleine spaarder zijn intrede doet. Het is een onvermijdelijke gebeurtenis. En als het coronavirus er niet was geweest, dan was er wel een andere stok gevonden om de (rente)hond te slaan.

Een verdere daling van de rente was dus al onvermijdelijk. Het coranavirus is het perfecte excuus. In ieder geval zal e.e.a. tot een negatieve spaarrente leiden. Je gaat dus bewaarkosten betalen voor je spaargeld.

Interessant nieuws/blog

BanXit day: 1 april 2020. Banken zetten in op eigen exit.

Hoe krijg je je spaarrente omhoog?

Burgerrendement: 6%

Thuis je spaargeld bewaren. Goed idee?