Burgerrendement: 6%

Gepubliceerd op: 21-01-2020

Burgerrendement: 6% per jaar.

De Nederlandsche Bank zegt het en ook SpaardersVerenigd zegt het: de huidige rentestand van 0% moet omhoog. 0% rente is slecht nieuws voor spaarders, huizenkopers, gepensioneerden en het financiële stelsel. Wordt de spaarrente negatief dan dreigt zelfs het gevaar dat spaarders massaal hun geld in contanten opnemen. Dan is het hek van de dam.

SpaardersVerenigd gaat voor een burgerrendement. Een rendement dat rechtvaardig is en een prima beloning vormt voor zuurverdiend spaargeld. Daarbij gaan we uit van een gegarandeerde vergoeding van 6% per jaar.

6% op jaarbasis is mogelijk

Nu zullen de banken in koor roepen dat een gegarandeerd rendement van 6% op jaarbasis onhaalbaar is. Maar het Noorse staatsfonds Oljefondet toont het tegendeel aan. Wellicht heb je niet eerder van het Oljefondet gehoord. In het kort: In dit fonds stalt de Noorse overheid de overtollige inkomsten uit de gas- en olie-exploitatie. Sinds 1998 heeft dit staatsfonds een jaarlijkse opbrengst van 5,92% gerealiseerd. Het Oljefundet is een fonds van en voor de Noren.

Slimme Noren laten zien hoe het moet

In tegenstelling tot Nederland zijn de Noren heel slim met hun inkomsten uit natuurlijke hulpbronnen omgesprongen. Daar waar Nederland de aardgasbaten voornamelijk aan “leuke dingen voor de mens" heeft uitgegeven, hebben de Noren deze gelden gespaard en vrijwel risicoloos geïnvesteerd. Dat heeft geleid tot een marktwaarde van het staatsfonds van momenteel 1.000 miljard Euro. Elke Noor bezit via dit fonds dus bijna E 188.000. "For deg og fremtidige generationer" is het uitgangspunt van Oljefundet of in het Nederlands gezegd "Voor u en toekomstige generaties". Dat sluit naadloos aan waar SpaarderVerenigd voor staat, namelijk "samen sparen voor zekerheid". Zekerheid voor nu en zekerheid voor later.

Slimme Nederlanders doen wat de Noren doen

De Nederlandse spaarders hebben op dit moment ongeveer E 360 miljard bij de banken geparkeerd. Dit fenomenale bedrag staat daar te verpieteren. Wanneer het Noorse model wordt gevolgd dan zijn de volgende stappen aan de orde:

  1. De oprichting van een burgerfonds van en voor de Nederlanders. In dit fonds brengen de burgers hun spaargeld onder. Het Zekerheid spaarplan kan als basis hiervoor dienen. Dit plan komt overigens overeen met de wens van 80% van de Nederlandse bevolking om tot enige vorm van een centrale bank te komen. Een bank die in handen is van de burgers.
  2. Het opzetten van een investeringsmodel overeenkomstig het Oljefundet. Met als resultaat een burgerrendement van 6,0% op jaarbasis. Ook daarvoor liggen de plannen klaar.

Wat de Noren kunnen, kunnen wij Nederlanders ook! Ingewikkeld is het allemaal niet. We moeten het gewoon gaan doen. 80% van het succes van een plan zit in de juiste uitvoering en niet in het bedenken ervan. Het is tijd voor actie. Of zoals de Noren zeggen "Bli med i dag og bli med" vrij vertaald "sluit je vandaag nog bij ons aan en doe mee".

Ander interessant nieuws/blog

De helft van je spaargeld verdwijnt