Belastingvrije zone. De beste keuze.

Gepubliceerd op: 02-04-2021

N.a.v. onze dienst less.tax.world krijgen we met regelmaat vragen van ondernemers. Welk land is het beste om je te vestigen wanneer je op een legale wijze tot de laagste belastingaanslag wilt komen.

Om verschillende redenen gaat onze voorkeur uit naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De VAE en dan met name Dubai behoren tot de meest belangrijke financiële centra in de wereld. De (elektronische) infrastructuur is state-of-the-art, de regio is centraal gelegen en er is sprake van een stabiel politiek klimaat. Daarbij komt dat het organiseren van jouw financiële zaken thuis vanuit de luie stoel kan worden gedaan. En wil je toch naar de regio afreizen, met rechtstreekse verbindingen vanuit Amsterdam of Brussel is Dubai nog geen 7 uur vliegen. Deze zakenreis en de verblijfkosten zijn overigens als kostenpost fiscaal aftrekbaar.

Kies je voor de VAE dan dient er een keuze gemaakt te worden welke belastingvrije zone het meest geschikt is voor jou. Een eenvoudige keuze is dit niet daar er op dit moment 45 van dergelijke zones bestaan, elk met eigen voor- en nadelen.

Alle "vrije zones" hebben een aantal vergelijkbare kenmerken. 100% buitenlands eigendom is mogelijk. Er is geen inkomstenbelasting in de VAE, zowel voor de bedrijven zelf, de directie  als voor het personeel.

Er zijn echter invoerrechten voor import / exportbedrijven en sinds 2018 moeten de meeste bedrijven 5% btw in rekening brengen. Er bestaan ook verschillen in wat je met het bedrijf kunt doen.

Om te begrijpen welke "vrije zone" het beste voor jou is, zijn er drie belangrijke vragen die moeten worden beantwoord:

  1. Ga je zaken doen binnen de VAE?
  2. Wat is de bedrijfsactiviteit?
  3. Wat voor soort 'aanwezigheid' in de VAE heb je nodig voor jou en je bedrijf?

Waarom zijn deze vragen belangrijk?

Vraag 1: Sommige bedrijven hebben klanten buiten de VAE en doen geen zaken binnen de VAE. Ze kunnen Dubai nog steeds gebruiken voor hun bedrijfsimago en bankdiensten door een RAK Offshore-bedrijf te gebruiken. De meeste ondernemers maken gebruik van offshore-bedrijven. Ze zijn goedkoper dan de bedrijven in de vrije zone en gemakkelijker op te zetten.

Vraag 2: "Vrije zones" in de VAE bieden handelslicenties aan. Deze verschillen van algemene bedrijfsregistraties zoals een Ltd of LLC, vanwege het feit dat ze alleen een bepaalde activiteit op een bepaald gebied toestaan. Een financieel adviseur heeft een vergunning voor financieel advies nodig. Wanneer een meubelhandelaar een meubelhandelsvergunning heeft, kan hij niet ineens melk gaan verhandelen.

De logica achter vrije zones is om een ​​hub te bieden voor vergelijkbare bedrijven om synergie te creëren. Daarom is er een mediavrije zone, een creatieve vrije zone en een vrije handelszone voor grondstoffen.

Dit betekent dat niet alle activiteiten geschikt zijn, of zelfs maar geaccepteerd kunnen worden door elke vrije zone.

Vraag 3: Niet alle "vrije zones" bieden de mogelijkheid om een ​​kantoorruimte of magazijn te huren. Of misschien zijn deze wel beschikbaar, maar niet op een gewenste locatie. Wil je een visum krijgen om personeel in te huren? Dit heeft invloed op eisen en kosten.

Zodra we het antwoord op deze drie vragen kennen, raden we meestal aan om een ​​van de volgende "vrije zones" te gebruiken. De beste functionele en competitieve "vrije zones" zijn: RAK International Corporate Centre, de Fujairah Free Zone, Umm Al Quwain Free Zone en de Dubai Multi Commodities Centre Free Zone.

Conclusie

Er zijn veel "vrije zones" en procedures, prijzen en vereisten veranderen voortdurend. De "vrije zones" concurreren met elkaar wat hen een stimulans geeft om te innoveren en aantrekkelijk te blijven voor investeerders.

Soms introduceert een "vrije zone" een nieuwe procedure of product, of veranderen de marktomstandigheden. Als gevolg hiervan wordt de 'vrije zone" onbruikbaar voor buitenlandse investeerders en valt hij van onze lijst. Andere "vrije zones" kunnen in de achtergelaten ruimte duiken.

Contacteer ons nu

Er zijn veel verschillende "vrije zones" in de VAE. Een keuze maken kan overweldigend zijn. Maar met een paar vragen is het gemakkelijk om te bepalen welke "vrije zone" voor jou de beste optie is.

Vul het contactformulier als je met iemand wilt praten over het opzetten van jouw bedrijf in de VAE. We kunnen je helpen bepalen welke "vrije zone" je moet kiezen en op welke wijze en kosten jouw onderneming kan worden opgericht.

Andere voor jou interessante artikelen zijn:

Waarom jouw onderneming in 2021 opzetten in de VAE?

Gratis ondernemingsloket