Aanbevolen AEX aandelen tijdens corona storm

Gepubliceerd op: 22-04-2020

Door de coronacrisis wordt elk ander nieuws naar de achtergrond verdreven. Sparen en de verwaarloosbare spaarrente zijn ineens geen onderwerp meer. Op 1 april jl. heeft de ABNAMRO de rente op spaartegoeden naar 0% gebracht zonder enige vorm van protest. Spaarders hebben begrijpelijkerwijs andere zaken aan hun hoofd.

Toch moeten we ons niet te veel laten afleiden want dit coronatijdperk biedt ook financiële kansen. Natuurlijk zijn de aandelenkoersen over de gehele linie ingestort. Maar deze gaan ook wel weer omhoog heeft het verleden ons geleerd. Het is nu zaak om bijvoorbeeld voor de juiste aandelen te kiezen.

SpaardersVerenigd is altijd voorstander geweest van AEX aandelen. Dat zal onder de gegeven omstandigheden ook niet veranderen.

Ten tijde van economische malaise presteren voedingsmiddelen bedrijven doorgaans prima. Eten en drinken moeten we immers altijd. Ondernemingen zoals Unilever, Heineken en AholdDelhaize zijn dan zeker te overwegen. Luchtvaartmaatschappijen waaronder AirFrance/KLM moeten worden vermeden. Zij gaan weliswaar niet failliet vanwege te verwachten overheidssteun maar de sector is met een horror scenario opgezadeld. Hiervan kent niemand de afloop. De medisch/farmaceutische industrie zal garen spinnen door de crisis. Met name bedrijven die zich richten op antivirale middelen en medische apparatuur zullen profiteren. Daardoor valt te denken aan Philips ondanks de tegenwind bij Connected Care. Banken staan niet hoog op ons lijstje met aanbevelingen. Verwacht mag worden dat de stroppenpot door een toenemend aantal faillissementen aanzienlijk moet worden verhoogd. ABNAMRO en ING even links laten liggen is ons advies. In de chemische industrie is het afwachten. AkzoNobel is groot in verven en voor een belangrijk deel op China georiënteerd. Beide markten zullen zich goed ontwikkelen. Dus kopen is het devies. DSM zal als gespecialiseerd fijnchemie bedrijf goed blijven presteren. Dit aandeel is relatief duur maar blijft koopwaardig. De grote vraag is wat te doen met het aandeel Shell. Het traditioneel veilige en saaie aandeel is in een duikvlucht terecht gekomen. Op dit moment staat Shell nog altijd op ons favorietenlijstje. Het dividendbeleid zal worden voortgezet is onze verwachting en de olieprijs zal zich herstellen waardoor het aandeel op dit moment een koopje is. 

Stapje voor stapje zullen we uit de lockdown geraken. Dat geldt ook voor SpaardersVerenigd. In iedere geval zullen we ons stilzwijgen van de afgelopen weken vanaf nu doorbreken en weer regelmatig van ons laten horen via ons nieuws/blog podium.